Didėjančios priklausomybės nuo alkoholio pavojus: skaičiai ir priežastys

Pastaraisiais metais visame pasaulyje pastebimas ženklus alkoholio vartojimo ir su juo susijusios rizikos sveikatai augimas. Priklausomybė nuo alkoholio, kuri anksčiau buvo laikoma tik socialinio pasimėgavimo dalimi, dabar tapo didele visuomenės sveikatos problema. Šiame straipsnyje nagrinėjami akivaizdūs faktai, atskleidžiantys šios nerimą keliančios tendencijos priežastis.

1. Stulbinanti statistika

Pasaulinis suvartojimas: Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2018 m. 58,4 proc. 15 metų ir vyresnių pasaulio gyventojų nurodė vartojantys alkoholį. Šis skaičius rodo, kad daug asmenų susiduria su galimu piktnaudžiavimu ar priklausomybe.

Amžiaus veiksnys: Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras (EMCDDA) 2020 m. pranešė, kad 15-24 metų amžiaus jauni suaugusieji dažniausiai vartoja alkoholį, o tai yra vartai į lėtinę priklausomybę nuo alkoholio.

Lietuvos susirūpinimą keliantis klausimas: Nuo 2019 m. Lietuva pateko tarp 5 Europos šalių, kuriose suvartojama daugiausiai alkoholio vienam gyventojui, taip pabrėžiant šios pasaulinės problemos aktualumą vietos lygmeniu.

2. Pagrindinės priežastys, lėmusios augimą

Socialinis priimtinumas: Alkoholis dažnai įtraukiamas į daugelį kultūrinių ir socialinių renginių, todėl jo vartojimas yra įprastas ir dažnai skatinamas.

Ekonominiai veiksniai: Alkoholio pramonė, turėdama didžiulius rinkodaros išteklius, dažnai skatina gerti alkoholį kaip atsipalaidavimo ir šventės priemonę, darydama įtaką visuomenės normoms.

Psichikos sveikatos krizė: Didėjantis depresijos, nerimo ir streso paplitimas daugelį žmonių skatina vartoti alkoholį kaip laikiną pagalbos priemonę. PSO duomenimis, 2005-2015 m. pasaulyje depresijos atvejų padaugėjo beveik 20 %.

Lengvas prieinamumas: Lengvas alkoholio prieinamumas daugelyje šalių reiškia, kad asmenims nereikia toli eiti, kad gautų gėrimo.

3. Pasekmės

Sveikatos problemos: Ilgalaikis besaikis alkoholio vartojimas gali sukelti kepenų ligas, širdies ir kraujagyslių ligas ir net tam tikrų rūšių vėžį. PSO duomenimis, 2016 m. daugiau kaip 3 mln. mirčių pasaulyje buvo susijusios su alkoholio vartojimu.

Nelaimingi atsitikimai ir traumos: Alkoholis yra svarbus daugelio eismo įvykių veiksnys. Vien Europoje maždaug 25 % visų eismo įvykių, kuriuose žūsta žmonės, yra susiję su alkoholiu.

Ekonominė našta: Ekonominės išlaidos, susijusios su alkoholio vartojimu, įskaitant sveikatos priežiūrą, teisines pasekmes ir produktyvumo praradimą, kasmet siekia milijardus. Europos Sąjungoje šios išlaidos, kaip 2017 m. pranešė EMCDDA, vertinamos 125 mlrd. eurų per metus.

4. Vilties žvilgsnis

Nepaisant šių nerimą keliančių tendencijų, pasaulyje ir vietoje dedamos pastangos spręsti priklausomybės nuo alkoholio problemą:

Politika ir reglamentai: Daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą, priimta griežtesnė alkoholio politika, pavyzdžiui, didesni mokesčiai, sutrumpintas pardavimo laikas ir amžiaus apribojimai.

Informavimo kampanijos: Vis daugiau dėmesio skiriama visuomenės sveikatos kampanijoms, kuriomis siekiama informuoti žmones apie riziką, susijusią su pernelyg dideliu alkoholio vartojimu.

Prieinama pagalba: alkoholio detoksikacija ir reabilitacijos paslaugos tapo labiau paplitusios ir prieinamesnės, užtikrinant, kad tie, kuriems reikia pagalbos, turėtų galimybių ją gauti ir pasveikti.

Didėjanti priklausomybės nuo alkoholio tendencija, paremta konkrečiais skaičiais, rodo, kad reikia skubiai imtis bendrų veiksmų. Pripažinti pagrindines šios bangos priežastis ir su ja susijusias pasekmes yra pirmas žingsnis siekiant parengti veiksmingas kovos priemones. Tai kova, reikalaujanti kolektyvinių visuotinių pastangų, o turint sąmoningumą ir įsipareigojimą, galima pasiekti teigiamų pokyčių.

Related Post